Internetprojekt af Marie, Nina og Augusta 9.b

 

 

 

 

Hvem skades egentlig af piratkopiering?

 

Når man umiddelbart tænker på, hvem det er der skades af piratkopiering på internettet, vil de fleste nok tænke kunstnerer og producerer  i forbindelese med sange, spil, film m.m. Men er det helt rigtigt? Er det, som vi alle går og tror, bare den rige kunstner, der alligevel svømmer i penge, det går udover?

Ifølge adobe.com er det nemlig ikke kun kunstneren og producenterne det går ud over, når man f.eks. downloader musik, software, film, spil og andet ulovligt, men også køberne, de ansatte og en masse andre. Altså er det også dig selv, det går ud over, når du laver piratkopiering på internettet. Spørgsmålet er bare, hvorfor så der er så mange der alligevel laver ulovlig downloading på internettet. Grunden er, at mange rent faktisk slet ikke er klar over, at de i sidste ende skader sig selv ved piratkopiering. Der er faktisk rigtig mange konsekvenser ved ulovlig downloading, som mange slet ikke kender til. En af dem er den globale økonomi. Ulovlig dowloading af software påvirker nemlig verdensøkonomien, da procentdelen for piratkopiering rundt om i verden er 36%. I 2001 kostede piratkopiering verdensøkonomien over 13 mia. dollars i tabte skatteindtægter, som faktisk kunne have været til gavn for lokalsamfundene. Samtidig gik 100.000 jobs for softwareindustrien tabt. Alle de omkostninger som i dag bliver brugt til bekæmpelsen af piratkopiering, kunne blive brugt til forskning og udvikling, der kunne give internetbrugerne fordele.

Alle dem, der i dag bruger piratkopieret software altså programmer, kan have virus eller have programmer, der slet ikke virker. Brugere af ulovlig software uden licens, er ikke berettiget til at modtage produktopdateringer og teknisk støtte til softwaren. Ud over alt dette, lider produktiviteten også, når folk bruger piratkopierede programmer. Ofte giver de problemer, der senere hen kan forhindre dig i at dele lovlige filer.

For nogle måneder siden skrev Sonys administrerende direktør i avisen ”The Times”, at ulovlig downloading af film er et så stort problem, at det faktisk i sidste ende fører til færre film fra Hollywood. I dag er antallet af producerede film i Hollywood nået til sit laveste i 10 år, og Sonys direktør Lynton er sikker på, at internettet er skyld i det store tab inden for filmbranchen. På hjemmesiden Torrentfreak.com, undrer man sig meget over denne udtalelse fra Lynton. Da de seneste års resultater fra filmbranchen viser, at antallet af film er faldet, men at indtjeningen af de film, der er blevet lavet, har været god. De var så gode, at omsætningen for både år 2007 og 2008 har skabt rekord hos Sony.

Når vi nu ved så meget om, hvordan det både skader kunstneren, producenterne og i sidste ende os selv at lave piratkopiering, hvorfor gør folk det så, i så voldsomme mængder? I 2005 fandt nogle engelske forskere ud af, at folk ikke ser piratkopiering som tyveri. Forskerne fandt ud af, at folk ikke mener at downloade ulovligt via internettet, er det samme som at stjæle fra en butik. De fandt også ud af, at teenagere jo så det at downloade gratis, som en fordel, da de så ville få råd til de ting, man ikke kan downloade. Derfor lavede forskerne en undersøgelse for at vise om den kampagne, der kørte i England mod piratkopiering, overhovedet ville virke, da den tog udgangspunkt i folk, der gør piratkopiering muligt. I stedet for mente forskerne, at kampagnen skulle være rettet mod folk, der gør brug af muligheden. I dag ses der både i Danmark og andre steder i verden kampagner og reklamer, der sætter fokus mod dem, der gør brug af ulovlig downloading. Men da vi jo ved, at der stadig sker meget piratkopiering via internettet, ved vi også, at de ikke virker nok. Det er umuligt helt at udrydde muligheden for piratkopiering, men man kan dog prøve at mindske forbruget så meget så muligt.

Kilder: http://www.adobe.com/dk/aboutadobe/antipiracy/hurt.html, http://newz.dk/england-folk-ser-ikke-piratkopiering-som-tyveri

Nam-projekt © 2009 • Projektopgave • Internettet

www.onlinex.dk